وکیل خانواده، یک اصطلاح عامیانه است که ممکن است ؛ برای شخصی با شرایط وکیل مدنی، وکیل حقوقی و یا وکیل خانواده به معنی مصطلح، به عنوان وکیل پایه یک دادگستری، به کار می رود. مسایل حقوقی حوزه خانواده ، مسایل سلامت در حوزه خانواده و … که در واقع سلامت و پیشرفت جامعه را در پی خواهد داشت، بسیار مختلف است.
مسایلی از قبیل مشاوره نامزدی ، مشاوره حقوقی شرایط ضمن عقد ازدواج، مشاوره حقوقی قبل از ازدواج- مشاوره خواستگاری، مشاوره نحوه شکایت فریب در ازدواج و فسخ نکاح به دلیل تدلیس در ازدواج، مشاوره درباره حضانت و نفقه فرزند، حق حبس زن، تمکین عام و خاص زن، شرایط مالکیت بر مهریه و نحوه وصول مهریه و حقوق مالی زن، استرداد جهیزیه، وظایف مرد، وظایف زن، تربیت فرزندان، شرایط طلاق غیابی، شرایط طلاق توافقی، شرایط طلاق یک طرفه، رجوع در طلاق، سه طلاقه کردن، رابطه جنسی قبل از ازدواج، فرزند متولد شده از رابطه نامشروع، تغییر جنسیت، ازدواج همجنس گرایان و همجنس بازان، امور حسبی، تقسیم ترکه، گواهی انحصار وراثت، اثبات نسب، نفی نسب، اثبات ولادت، ازدواج موقت، ازدواج مجدد، ازدواج با زن شوهردار، معاملات افراد خانواده، روابط کاری و سرمایه گذاری خانواده،…. و بسیاری از موضوعات که منحصرا در قالب حقوق خانواده می گنجند، از مسایل تخصصی جهت مشاوره با وکیل خانواده می باشد.
وکیل خانواده در کشورهای پیشرفته
هر خانواده از اسامی کشورهای توسعه یافته ، با پرداخت مبالغی به صورت سالانه، از خدمات پزشک خانواده و وکیل خانواده، بهره مند می شود.
خدمات قابل ارایه توسط وکیل خانواده در این گونه کشورها ، مشاوره حقوقی در تمامی زمینه های مرتبط به مسائل حقوقی خانواده ها می باشد. اما لزوما بنا بر این نیست که وکیل خانواده به همه مسایل حقوقی تسلط کامل داشته باشد، بلکه تشخیص اولیه مبنی بر ارجاع پرونده حقوقی یا کیفری و یا پرونده مالیاتی، به وکیل متخصص، یکی از خدمات وکیل خانواده می باشد. همان گونه که مسلما پزشک خانواده نیز، امکان تسلط بر همه تخصص های پزشکی را ندارد و در بسیاری از موارد با تشخیص اولیه، بیمار را به متخصص مرتبط معرفی می نماید. خوب است بدانیم اصطلاح وکیل خانواده، فقط مشمول دعاوی ناشی از روابط و اختلافات خانوادگی نیست، بلکه هدایت حقوقی خانواده نشان دادن مسیر درست و راهنمایی، بر عهده وکیل خانواده قرار داده شده است.
آشنایی اعضای خانواده با نحوه تنظیم قراردادها، امضای قرارداد سرمایه گذاری و یا خرید وفروش املاک و مستغلات، ارایه مشاوره حقوقی مالیاتی برای خانواده نیز یکی دیگر از خدمات وکیل خانواده محسوب می شود.
وکیل خانواده در ایران
با توجه به اینکه در قوانین ایران، الزامی برای استخدام وکیل خانواده وجود ندارد، عملا، دولت و حاکمیت، در این زمینه خدماتی ارایه نمی کنند. جالب است بدانید تعدادی از شرکت های بیمه ایرانی، اقدام به راه اندازی بیمه وکالت نمودند، که طرح بیمه وکالت جهت استفاده از خدمات وکیل خانواده، در ایران عقیم مانده است.
ایجاد آگاهی برای اقشار مختلف جامعه، که اگر مبنای معاملات، قراردادها، سرمایه گذاری ها و تشکیل خانواده و تربیت فرزندان بر مبنای حقوقی و مشاوره با وکیل خانواده، باشد، میزان خسارت های واردی به افراد بر اثر نا آگاهی از آثار حقوقی اقدامات، بسیار کاهش خواهد یافت .
ارایه مشاوره حقوقی در مسایل و موضوعات حقوقی افراد خانواده تحت پوشش وکیل خانواده طبق قرارداد، اعلام وکالت در پرونده های احتمالی اعضای خانواده، شرکت در جلسات جهت سرمایه گذاری و یا خرید و فروش اموال منقول و غیر منقول و در مواقع لزوم، به عهده گرفتن وکالت در پرونده های حقوقی، کیفری و اختلافات خانوادگی، از جمله وظایف وکیل خانواده می باشد.